Gradinarit

miercuri, 5 martie 2014

Adela – romanul iubirii nemărturisite

       Nu ştiu dacă   este un roman autobiografic ( autorul a dezmintit acest  fapt ) , nu ştiu dacă este atitudinea de respect a bărbatului de început de secol  XX  faţă de femeie  , însă  ceea ce ştiu sigur este că în acest  roman criticul Garabet Ibrăileanu prezintă o  frumoasă , pură şi neîmplinită poveste de dragoste   între  parteneri   de vârste   diferite  -   o doamnă  de 20  de ani  încântătoare , energică , voluntară   uneori  reţinută  alte ori  provocatoare   şi  un doctor de   40 de ani   respectabil care  trăieşte  o dramă  generată   de neputinţa  sa de aş exprima proriile   sentimente ,  iubirea pură pe care o simte  pentru Adela   .           
     Doctorul Emil Codrescu – un alter-ego al scriitorului după părerea unor critici -   se îndrăgosteşte  de o tânără , Adela ,  pe care  o cunoaşte  încă din primii ani ani   copilăriei  . Plecat o perioadă   de 7 ani în străinătate  , regăseşte la întoarcere  o tânără încântătoare   de 15 ani   , care îl iubeşte şi   care se simte la fel de apropiată  de el ca  şi în copilărie   , însă dragostea îmbracă acum o formă erotică .
     Plecat  apoi la Paris  , bărbatul află  de   căsătoria  fetei , căsătorie pe care  tot el o provoacă în mod   involuntar  prin tăcerea  sa  .  Reîntors  după scurt  timp o regăseşte pe Adela    divorţată .  Dragostea lor  este una platonică  ,  desuetă  concretizată în lungi plimbări  şi  excursii . Niciodată   bărbatul  , deşi încurajat  ,  nu are puterea de a-şi exprima sentimentele . Ceea ce-l  împiedică  pe bărbat să-şi mărturisească iubirea şi să o  ceară în căsătorie pe femeia pe care o iubeşte  , nu sunt  barierele   sociale  , nu este diferenţa  de vârstă  ci viitorul  . 
      Întelegând  acest   fapt , Adela  alege  să plece , nu  să-l părăsească   pur şi simplu   ci să plece ,  acest  gest nefiind  o dovadă de laşitate ci ilustrarea  maturității  femeii , sacrificiul în numele dragostei    . Finalul  este deschis  specific romanului subiectiv  , întreagă  poveste de dragoste fiind relatată din perspectiva  bărbatului , autorul   folosind  ca tehnică de compoziţie  romanul – jurnal .

            Deşi poate unii cred că astfel de lecturi nu sunt de actualitate , continui să cred cu convingere   că această  formă  de artă  este hrană pentru suflet  şi  o formă  de a evada uneori din realitatea cenușie .