Lecturi

miercuri, 10 ianuarie 2024

 


    Garoafe la bordel este titlul unei cărți recent apărute (2023) sub semnătura lui Radu Paraschivescu. Titlul incită și te face să-ți pui niște întrebări legate de conținutul acestei cărți, înaintea lecturii. Si chiar ar trebui făcut acest exercițiu de interogație ,,Oare de ce a  ales autorul așa o asociere șocantă de cuvinte?  Care ar fi sensul cuvintelor? E cumva o metaforă?” 

    Ei, bine, da!  Descoperi niște personaje și niște situații care te  determină să devii reflexiv. Să te amuzi de situațiile relatate sau să te îngrijorezi când recunoști în  universul ficțional  atât de multe similitudini cu realitatea în care trăiești. Radu Paraschivescu creează o suită  pestriță de personaje și  mă întrebam de unde cunoaște atâtea tipologii umane. Oare modelele  care l-au inspirat sunt și în preajma sa, d-lui  fiind un intelectual de elită? Noi, cititorii săi, cu siguranță ne-am ciocnit în existența noastră de persoane asemenea personajelor sale, pentru că  sunt  atât de actuale societății noastre că am impresia că prototipul personajului  Clement Lilian Chișleag din povestirea Abdominabil este unul dintre oamenii întâlniți des.

    Suprapersoanjul acestei cărți este prostia.  Majoritatea persoanjelor sale sunt lipsite de inteligentă, însă unele  o poziție socio-profesională  bună- de ex locotenent-colonelul Chișleag, comandantul unei unități militare, care visează la o avansare, un om lipsit de cultură, un impostor...și nu este singurului. 

        Limbajul  este unul comic, dar un comic de factură tragică, pentru că scoate în evidență incultura. Cartea aceasta este o radiografie a societății actuale și  pune în lumină multe dintre hibele ei-incultura, impostura, infatuarea,  prostia, sinecura. Citesc povestirile, mă amuză lectura, mă întristează adevărul realitații regăsit în substratul textului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu