Încredere


 

Bun venit, 2025!


     Am trecut de 9 ore în noul an. L-am primit cu încredere. Știu că se anunță un an al provocărilor, al schimbărilor la nivelul societății, un an al austerității și chiar al instabilității economice și sociale. Nu mi-am setat obiective pentru acest an. Nici nu m-am gândit la realizări deosebite, fiindcă nu știu ce anume mi-aș dori pentru 2025. 

      Citind cu mult drag și interes, de mulți ani,  blogul Irinei , am remarcat că ea își alege un cuvânt- emblemă pentru fiecare an și am decis să fac și eu o astfel de alegere, după care să mă ghidez de-a lungul lui 2025.

         ÎNCREDERE  este cuvântul meu pentru acest an. Cu ce gânduri l-am ales?

 - cu încrederea că voi putea face față provocărilor sale neașteptate.

- cu încrederea că voi găsi calea spre echilibru interior.

-cu încrederea voi putea duce la bun-sfârsit ceea ce voi  alege să încep, la un moment dat, pe parcursul lui.

- cu  încrederea că îmi va aduce și multe clipe frumoase.

- cu încrederea că cei dragi vor fi bine. 

    După numerologi, pentru mine anul acesta ar fi cel al transformării. Eu îl vreau un an al încrederii în mine. 

      Celor care poposiți aici pentru lectură, vă mulțumesc și  vă doresc să vă aducă 2025 ceea ce vă doriți!

                   



Bilanțul anului 2024

 Marți 31.12.2024, ora 8.15 am


pinterest.com
    Am ajuns în ultima zi a acestui an. Se cade să trag linie și să fac o retrospectivă a lui. 2024 a fost un bun pentru mine, un an fără provocări sau schimbări majore. Este o rutină care cred că a devenit chiar relaxantă, în sensul că nu apar situații care să răstoarne radical  stabilitatea.

   Care au fost punctele tari ale acestui an?
- echilibru profesional și în familie;
- starea de sănătate bună, exceptând micile incidente;
- stabilirea unor destinații de vacanță care au adus mari plusuri sufletului nostru;
- concentrare mai mare asupra acestui blog, prin postarea mai multor articole care îmi permit să retrăiesc experiențe sau momentele despre care am scris, atunci când revin să le citesc. (Revenind asupra unor articole postate în acest an, am descoperit erori de tehnoredactare. Mai multă atenție, nu strică!) 
- prezența în familia mea a celor două ,,bombe de energie”, Aby și Capy. Cele două sunt afectuoase, jucăușe și uneori imprevizibile, asigurând o stare de bună dispoziție.
- revenirea asupra unei pasiuni neglijate-tricotatul.
- decizia de a începe un program de perfecționare.

    Care au fost puncte slabe? 
-le-am pierdut pe Darcy și pe Oreo;
-accidentul de la sfârsitul lunii noiembrie, soldat cu o entorsă- piciorul nu este refăcut nici acum, încă mai sunt momente când durerea revine și merg schiopătând;
- căldura toridă care ne-a afectat recolta de legume.
- am citit mai puțin decât anul trecut.

    




Cum a fost Crăciunul 2024?


    



Pentru a treia oară, ne-am petrecut Crăciunul la Slănic-Moldova, Bacău, stațiune situată în M-ții Nemira. Spre bucuria mea, anul acesta a nins, așa că am avut un Crăciun cu aer rece și curat de munte și zăpadă. Stratul nu a fost foarte gros, a început să ningă în ziua de Ajun, pe la prânz, până seara, apoi ninsoarea s-a oprit.  Familia mea este puțin numeroasă, așa că în ultimii ani am ales să petrecem în mod organizat într-o zonă montană aceste sărbători. 
 De ce am ales această variantă? Din comoditate și din dorința de a vedea cum reușesc să relaționez cu ceilați. Ce am dedus după terminarea vacanței?
- am fost mai puțin obosită în zilele de sărbătoare, fiindcă nu a trebuit să fac mari pregătiri de Crăciun;
- m-am bucurat de un peisaj minunat;
- ne-am distrat trei seri consecutiv: muzică, dans, antren;
- am avut parte și de o experiență mai puțin obișnuită pentru noi: o ascensiune cu telescaunul, deasupra unui peisaj autentic de iarnă, deasupara pârtiei Nemira, care are o lungime de 1414m și are un nivel mediu de dificulate. Nu era schiabilă, fiindcă stratul de zăpadă nu era suficient de gros pentru a fi deschisă.

-am socializat cu comesenii nostri, care erau din diverse zone ale tării, fiecare cu expeiențele de viață, cu modul lor de a se manifesta în public. Se leagă foarte ușor relațiile, atunci când mă intersectez cu oameni necunoscuți. Am o lejeritate în comunicare, fiindcă știu că perioada petrecută alături de ei este foarte scurtă.  O astfel de întâlnire mă ajută să-mi fac o autoevaluare. 
      La întoarcere,GPS-ul ne-a deviat de la traseul principal și am avut parte de niște peisaje de-a dreptul magice. 


       
    

Cum salvezi perioada sărbătorilor, dacă bugetul îți va fi afectat?

    

imaginea este luată de
pe site-ul artaradiției.ro

...o întrebare la care am găsit răspunsul, după o experiență recentă. 

        De obicei, perioada sărbătorilor are un buget alocat, bine stabilit, din timp. Așa s-a întâmplat și în acest an, iar veniturile au fost bine calculate ca să nu mă ia nimic prin surprindere. Ceea ce nu s-a întâmplat, fiindcă în această lună am fost nevoită să cheltui o sumă considerabilă pentru rezolvarea unei situații care nu depinde numai de noi pentru a fi gestionată. În rezolvarea ei  erau implicate mai multe persoane, fiecare cu realități ei financiare, și, ce să vezi, toate au putut rezolva acum în preajma sărbătorilor. De ce? Simplu: pentru că se ajungesese la ultimii 50 de metri, eu nefiind informată de acest fapt, în prealabil. Ca să fiu onestă, nici ceilalți nu știau acest fapt, dacă nu erau anunțați.

           Pentru că astfel de situații mai pot apărea în viitor, am decis să fac mici economii pe jparcursul întregului an viitor, să economisesc sume mici, lunar. 

        Am procedat astfel, în urmă cu câtiva ani și am putut să strâng o sumă frumușică, salvând cheltuielile destinate cadourilor.   Dacă voi reuși, anul viitor voi reveni cu detalii. Voi vedea dacă reușesc să economisesc, cel puțin cât am fost nevoită să cheltui acum, în mod neprevăzut. 

            

Despre schimbare?

      Îmi tot propun de ceva timp să fac unele modificări ale stilului de viață și de relaționare, însă nu prea reușesc. De ce? Cred că schimbarea vine atunci când te desprinzi cu totul de ceea ce consideri distructiv în viață. Azi, am început ziua cu mici tensiuni, fiindcă am amânat ieri depunerea unui dosar, în format electronic, pentru niște cursuri, iar azi este ultima zi. Ei, bine, trebuie să recunosc că sunt expertă la a complica lucrurile. M-am gândit că la prima oră a dimineții voi fi mai bine, însă nu a fost în totalitate așa. Trebuia să fac altfel lucrurile, decât consideram, ca apoi să duc la bun sfârșit treaba. 

    Sunt așa de nesigură pe mine, deci de unde schimbare? Hai să vedem cum decurge ziua de azi și dacă  activitățile pe care le am pe lista ,,de făcut„ azi vor fi bifate. 

    Tot circulă sloganul „ Schimbarea începe cu tine!”. Să văd dacă „Schimbarea începe de azi”!😋

Voi reveni diseară cu rezumatul zilei.

       Reușită mie!


Luna decembrie, lună cu multe aniversări în familie

  Miercuri, 18.12.2024, ora 5.20

    Luna decembrie este cu adevărat o lună specială în familia mea. Din cinci membrii, câți o formează, trei suntem născuți în această lună, la date foarte apropiate. Astăzi este una dintre datele aniversare. Într-o zi de marți, în acest timp se pregătea să vină pe lume cel de-al treilea membru al familiei noastre. 

    Anii au trecut, fără să ne dăm seama; provocările au fost multe, unele situații le-am gestionat deficitar, altora le-am găsit soluții de rezolvare. Cert este faptul că puteam rezolva mult mai multe în aceast timp, dacă ar fi fost o mai mare implicare. Poate că nu am sesizat unele oportunități, poate că verticalitatea și simțul măsurii ne-au făcut să eșuăm în unele situații. Chiar și autosuficiența și păstrarea zonei de confort, ca factori-distractori, au contribuit la unele minusuri. 

    Însă azi este bine să vedem și plusurile acestei perioade trăite împreună. Înțelegerea  și fidelitatea  definesc această relație. Nu am avut de ascuns nimic unii față de ceilalți.

   LA MULȚI ANI NOUĂ!

Când ai o problemă de sănatate, ascultă-ți medicul!

      

    Marți, 03 decembrie, ora 14.30.

     Eu nu am făcut acest lucru și acum regret. Am vorbitt despre accidentul de săptămâna trecută în urma căruia m-am ales cu o entorsă la piciorul drept. În urma consultației medicului ortoped, recomandarea acestuia a fost să am un repaos de 15 zile. Mi s-a părut mult prea mult și m-am bazat pe capacitatea de refacere a organismului și l-am rugat  să îmi acorde 7 zile de concediu medical. Greșită decizie, fiindcă laba piciorului  este încă umflată și vânătă, durerea persistă, dacă stau în picioare mai mult de 30 de minute, într-un cuvânt recuperarea nu este totală sau definitivă. 

        Mâine trebuie să revin la serviciu, iar eu încă resimt durere și stau cu pungi de gheață pe picior. Aș fi putut să prelungesc azi concediul, însă nu  am făcut programarea în timp util. Mâine va fi o provocare. Dacă durerea este intensă, mă văd nevoită să revin în cabinetul medical. Și acum mă întreb: cum voi putea eu să mă întâlnesc cu medicul pe care l-am contrazis?   E și asta o lecție, însă îmi va crăpa obrazul de rușine când va trebui să revin la control pentru o eventuală prelungire a concediului. 

    Mâine voi reveni cu alte gânduri legate de această experiență.

Cu ce gânduri încep luna decembrie...

 Luni, 02 dec. 2024. ora 6.37

    Am ajuns la ultima luni a anul si la ultima lună a anului 50 pentru mine. Timpul începe să fie foarte prețios, când conștientizezi că ai trecut de multă vreme de jumătatea vieții. Așa că e necesar să prețuiesc fiecare clipă și să mă asigur că trăiesc în armonie cu mine și cu micul meu univers. Spuneam în articolele anterioare că simt că locul meu nu este aici și că nu reusesc să mă integrez. Deși cred că nu sunt superstițioasă, dau o tentă premonitorie celor întâmplate săptămâna trecută ... deci sunt superstițioasă☺.

    ...dar să nu mă abat de la intenția pentru care am deschis jurnalul.

Ce intenționez să fac luna aceasta?

1. Să  folosesc cât mai puțin telefonul mobil. Îmi ocupă atât de mult timp inutil. Cred că am căpătat o dependență de care nu sunt conștientă, așa că voi face azi și mâine acest experiment.Pentru că sunt încă două zile în concediu medical, nu trebuie să îl mai folosesc atât de des. 

2. Să pregătesc casa pentru sărbătorile de iarnă.  Voi face acest lucru pe parcursul acestei săptămâni și  în weekendul acesta (6-7 dec) fiindcă trebuie să mai fac niște achiziții. 

3. Trebuie in mod imperativ să repar mașina de cusut. 

4. Planificarea cheltuielilor pentru această lună. Este imperioasă atenția la cheltuieli acum, fiindcă toată această atmosferă de sărbătoare mă  face să fac achiziții inutile. 

5. Pregătirea parțială pentru evaluările de la sfârșitul lunii ianuarie. Ieri m-am gândit să încep, însă nu am făcut nimic. Sunt total delăsătoare!

6. Să vizitez două sau chiar trei târguri de Crăciun. Intenționez să ajung la București, deși locuiesc la ceva distanță, însă nu este imposibil. Iau în calcul weekendul 14-15 dec. Animația din aceste târguri mă ajută să   simt  mai aproape spiritul sărbătorilor, 

8.12.2024

P.S. 😊Recitind acest articol, am observat niște greseli. Așa se întâmplă când atenția este distrasă. Ehee, se pare că nu prea am învățat nimic!