Lecturi

luni, 29 aprilie 2024

 Peșterile „P”-Postojna și Punkva

Peștera Punkva 2

  

Peștera Punkva, 1

 Pentru că urmează în curând să pornesc într-o nouă călătorie, m-am gândit să îmi încarc sufletul cu lucruri pozitive(cunoscut fiind faptul că într-o călătorie apare și imprevizibilul care dezechilibrează puțin starea de bine) și amintiri frumoase. Spuneam într-un articol anterior că îmi doresc să prezint articole despre locuri vizitate, așa că acesta este un exercițiu, făcând apel la memorie, imaginile, însă, sunt luate de pe internet, fiindcă telefonul folosit nu era unul performant care să capteze foarte vizibil imaginea din peșteri.

    Am vizitat în 2022, cele două peșteri: Punkva din Cehia și Postojna din Slovenia. Voi începe prezentarea cu Punkva. Peștera este formată pe râul Punka, accesul până la intrarea în peșteră se face cu trenulețul sau se poate merge și pe jos, traseul nefiind foarte accidentat. Apoi o parte a traseului se poate face pe jos, atât cât 
Peștera Punkva 3
permite uscatul, restul vizitei se realizează cu barca, peștera fiind traversată de râul Punka. Peșterea oferă formațuni geologice spectaculoase, însă o imagine  de vis este Prăpastia Macocha, formată prin prăbușirea muntelui, având o adâncime de cca 140m. Unele imagini sunt atât de spectaculoase, încât îți taie răsuflarea, după cum arată imaginile. Ai parte și de aventură, călătoria cu barca fiind o provocare, fiindcă se traversează culoare foarte înguste și simți cum pulsul inimii se accelerează, iar adrenalina este în creștere.

         
Peștera Postojna 1

     Peștera care mi-a rămas în amintire ca fiind cea mai frumoasă este Peștera Postojna. Mărturisesc că de la noi o consider a fi extraordinară, Peștera Urșilor, pe care însă am vizitat-o în urmă cu aproximatic 25 de ani, iar amintirile sunt vagi. Știu însă  că asemenea peisaje subterane ca în Peștera Postojna nu am mai văzut. Dacă se ajunge în Slovenia, acest obiectiv nu este de ratat. Este o peșteră de poveste, formată pe râul Pikva. Traseul de vizitat este de aproximativ 5km, două treimi din acesta ( 3,5Km) se realizează cu trenulețul. Cuvintele nu pot exprima minunăția locului, pentru că sunt prea seci să cuprindă tot ce natura în sute de mii de ani a reușit să realizeze. Sunt formațiuni care  te uimesc la tot pasul, iar intrarea în această peșteră  va fi de neuitat.

Peștera Postojna 2
Peștera Postojna 3

                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu