Lecturi

vineri, 10 mai 2024


 Leonardo da Vinci-biografia unui geniu.

    Nu doar pentru că am călătorit în această vacanță în Italia, am hotărât să citesc această biografie scrisă de Michael White. Trebuie să recunosc că am aflat detalii intresante din viața acestui geniu care se considera un „uomo universale”. Cartea oferă informații prețioase despre viața și preocuparea pentru știință a lui Leonardo da Vinci. 

    A fost un vizionar, o minte sclipitoare care avea o perspectivă  asupra vieții mult diferită de cea a oamenilor vremii sale. Trăiește o perioadă de timp la Milano, după ce  pierde sprijinul lui Lorenzo de Medici. Este dornic de cunoaștere, studiază matematicile, un domeniu pe care nu îl stăpânea foarte bine, însă cu toate acestea realizează proiecte ale unor invenții din secolele următoare. Studiind  corpul păsărilor  și mecanismul de zbor al acestora, realizează un desen al ,,corabiei văzduhului”.

Însemnările din caietele sale dovedesc interesul marelui umanist pentru artă și stiință. A fost preocupat e artă, medicină, arhitectură, inginerie. Cred că primele desene ale interiorului corpului uman îi apartin lui. 

    Trăind in perioada oraselor-cetate italiene, da Vinci este prins in conflictele dintre mai-marii vremii și încearcă să îi convingă de eficiența unor arme sau instrumente proiectate de el. Gândește un costum pentru scufundare și un dispozitiv care cu ajutorul căruia să se poată repira în timpul scufundării, realizează schițe cu clădiri pentru noi orașe.  

     Cu toate că am ajuns în Milano, timpul nu mi-a permis să vizitez Basilica Santa Maria dela Grazie, unde se află pictura murală „Cina cea de taină”. Din această carte am aflat că timp de 2 ani, Leonardo a căutat în rândul oamenilor vremii un chip pe care să îl aibă ca model pentru Iuda. 

     Carnetele sale se păstrează si astăzi și sunt o dovadă vie a geniului său. Scrierea în oglindă, inventată de el pentru a nu fi plagiat este incă o dovadă a genialității sale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu