Lecturi

 

Vedere panoramică           
Slovenia-Ljubljana

    13. mai 2024. Este un frig infernal pentru această dată din calendar. Pentru că mai am cca 30 de min până să încep programul de după-amiază și pentru că am alături o cana de cappucino, este momentul să notez impresiile din cea de a doua  zi de circuit: astăzi Slovenia. Se asociază perfect ziua de azi cu amintirile excursiei în Slovenia, fiindcă si atunci a fost o zi mohorâtă, rece și ploioasă. Slovenia  este o țară montană, însă cu dificultate puteam să admir măreția culmilor montane, fiindcă ceața s-a constituit într-un mare adversar al intenției mele de  contemplare. 
  Oprirea în această țară a fost în Ljubljana, capitala țării, oraș cunoscut ca orasul dragonilor.  Numele orașului este legat și de râul care îl traversează, Ljubljanica, și  de legendele cu dragoni. Denumirea sa s-ar traduce ,,cel iubit”, fiindcă legenda spune că un erou, Ianson a ucis un dragon care stăpânea locul și îi omora pe oameni. 
     Am vizitat pentru a două oară orașul, mai precis zona turistică. Vizita a început de la Podul cu Dragoni, reper al  orasului. În zona turistiă, râul este traversat de trei poduri: Podul cu Dragoni, Podul Triplu( având trei artere de acces) și Podul Măcelarilor sau Podul Îndrăgostiților, balustradele sale fiind încărcate de lacătele puse de îndrăgostiți. Podul Triplu, un alt reper al orașulu,i a fost costruit în sec al XVII_lea în locul unui al pod distrus de un incendiu.

Biserica Franciscană ,,Buna Vestire” -aceasta este o poză din prima călătorie, realizată în perioada verii. Biserica se află în Piața Preseren, alături se găsește si statuia lui France Preseren.
    Un alt obiectiv de referință este Catedrala Sfântul Nicolae aflată în apropiere de Piața Centrală și de Primărie. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu