Sâmbâtă 30 nov. 2024, ora 12.07 a.m.
Nu am primit o educație financiară, în prima partea a vieții mele, și ani de zile nu am avut o relație prietenoasă cu banii. Cheltuiam ușor, fără să reușesc să fac economii, găsind explicații pentru lipsa mea de disciplină financiară: veniturile sunt mici și nu îmi permit să economisesc. Realitatea era însă alta, dar eu nu voiam să conștientizez, așa că risipa era o constantă, fiindcă făceam achiziții haotice, unele total inutile.
A trebuit să mă confrunt cu o situație critică, pentru a înțelege rostul economiilor. E adevărat că ar fi ideal să pui banii să lucreze, însă nu am spirit întreprinzător și îmi este teamă să nu iau niște decizii greșite care să aducă pierderi.
Iată câteva metode la care am apelat.
Metode eficiente pe termen scurt
1. alocarea unui buget de cheltuieli pentru o săptămână. (cheltuieli de strică necesitate +transport);
2. stabilirea unui plan alimentar și în funcție de acesta procurarea alimentelor, se reduce astfel risipa alimentară și financiară);
3. existența pe ușa frigiderului a unei liste pe care notez produsele care s-au terminat;
4. plătirea la timp a facturilor pentru a nu primi penalități;
Metode pe termen mediu
5. pregătirea unor conserve pentru perioada de iarnă și congelarea legumelor produse, astfel se reduc cheltuielile pentru produsele alimentare în perioada de iarnă;
5. băuturile răcoritoare din comerț le-am înlocuit cu siropuri, nectaruri, compoturi pregătite în casă.
6. achiziționarea unor articole de îmbrăcăminte, doar necesare. Am norocul că timp de foarte mulți ani silueta mea nu a suferit mari modificări. Îmi cumpăr haine care îmi plac, nicidecum care sunt în trend, astfel că le port mai multe sezoane. De asemenea, caut anumite articole în perioada reducerilor, pornind de la considerentul că în această perioadă pretul articolelor de îmbrăcăminte/încălțăminte s-ar apropia de cel real. Voi face aici o exemplificare: cu câțiva ani în urmă, mi-a plăcut în mod deosebit o pereche de cizme, însă prețul mi se părea mare, era în jur de 550 RON. Am găsit aceeași pereche de cizme în perioada reducerilor la pretul de 150 RON.
7. îmi tricotez articole vestimentare-bluze, mănuși, fulare. Prețul pentru materialele unei bluze, de exemplu, este mai mic decât cumpărarea acesteia.
8. în această perioadă, realizez ornamente hand-made pentru sărbători pentru a crea atmosfera de sărbători.
9. pentru lectură, caut cărți în varianta electronică sau audio. Atunci când vreau să achiziționez o carte, urmăresc recenzii, astfel îmi dau seama dacă este de interes pentru mine.
10. pentru vacanțe caut oferte early-booking sau last-minute, pentru destinații mai îndepărtate sau în țară, caut locuri mai puțin cunoscute, care impresionează prin frumusețe. De exemplu, evit zone turistice de renume, pe care le-am vizitat în trecut, pentru a scăpa de stresul aglomerației și aleg să caut cazare în sătucuri pitorești. Nu este chiar o economie financiară, însă este o economie de timp și tot este un plus.
11. achiziționez bilete de avion cu câteva luni înaintea deplasării și astfel prețul este mai mic, chiar și cu 50 E, uneori. În vacanțele în străinătate îmi iau strictul necesar și am grijă să nu am un bagaj foarte mare pentru a nu cheltui în plus.
Metodă pentru termen lung
12. în ziua de salariu, fac mici economii pe termen lung.
Voi ce metode de economisire aveți? Cred că aș putea afla alte mai eficiente de la voi. Bye!