JURNALUL SĂPTĂMÂNII- a patra săptămână a anului (20-25 ianuarie 2025)


     Am decis să fac un rezumat al fiecărei săptămâni. Am regăsit ideea aceasta si pe alte bloguri pe care le citesc și mi se pare interesantă. Voi nota la final de săptămână, în funcție de ziua când timpul îmi va permite, iar rubricile le voi stabili în funcție de preocupările și interesele mele. 

    Chiar dacă azi este vineri, voi nota în jurnal azi, fiindcă în zilele următoare, voi fi foarte ocupată și voi avea timp liber foarte puțin disponibil. Așa că acum, la cafeaua de dimineață, mă ocup să  concep și să notez acest articol. (Conceperea acestei pagini, a durat mai mult timp decât îmi alocase, fiind scrisă apoi  în pauzele dintre activități.)

    Imaginea pe care am ales-o este luată de pe net. Am modificat-o puțin și îmi doresc să fie logoul viitoarelor articole.


              🌞🌈   Vremea   ☔⛅

    Vremea a fost prietenoasă pentru luna ianuarie, temperaturi, în general, în ridicate. Dimineața și seara temperatura a fost în jurul a 0 grade, ușor sub minus, cel mai rece a fost -4 grade, în timpul zilei temeratura a fost peste 0 grade. Nu a fost  zăpadă, iar cerul senin și însorit a creat o stare de bine. Astăzi, umiditatea este crescută, a început să bureze și se simte un fum înecăcios. Nu am putut aerisi locuința. Probabil în apropiere cineva a aprins un foc cu material umed sau material din grajdul  animalelor. 

                🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

     Așa cum am spus într-un articol anterior mi-am propus să reduc la zero risipa și m-am organizat foarte bine.

     Ce am gătit?

Masa principală 

-supă de tăiței, ciorbă de perișoare

-piept de pui cu garnitură de legume trase la tigaie, salată de varză acră

- friptură de porc+ cârnați cu garnitură de cartofi cu bulion la cuptor, salată de varză acră 

-paste cu piept de pui și sos de roșii

-chiftele marinate, salată de sfeclă roșie

-salată de icre

-pizza de casă( urmează să o gătesc duminică)

Masa este pregătită și pentru weekend. Fiindcă azi este zi liberă, iar ieri după-amiază am avut timp liber (nu a trebuit să mă concentrez deloc asupra pregătirii pentru serviciu), am  reușit să gătesc pentru mai multe zile. 

                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

    Recunosc că aș fi putut fi mai organizată, însă am reușit să mă mobilizez mai bine față de alte dăți. Acest fapt se reflectă și în organizarea treburilor casnice și în starea de bine. Timpul alocat pentru social-media ar trebui să fie mai redus. Voi face comparație săptămâna următoare.

     Trebuie o mai bună organizare a timpului dedicat pentru treburile casnice. Acestea nu au fost afectate de durata de timp petrecută pe rețelele de socializare, ci din cauza faptului că orele de odihnă noaptea sunt puține, în jur de 4-5h, iar eficiența este mai scăzută. 

                   🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

         Datorită vremii calde, grădina a rămas înverzită mult timp. În lunile acestea de iarnă, din luna octombrie nu n-am ocupat deloc de ea. A mai lucrat în timpul liber soțul, însă puțin. In acest weekend intenționăm să pregătim o parceluță și să plantăm usturoi și ceapă, pentru a le avea în luna martie și vrem să pregătim și  solarul. Vreau să semăn și niște salată. 

                       💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

   Mi-am propus să fiu mai atentă  modul de a face mișcare. Petrec timp la serviciu și în interiorul casei, așa că nu mă mișc foarte mult. Exercițiile fizice sunt răruțe. Am descărcat o aplicație care contorizează numărul de pași pe zi. Obiectivul propus este înalt- 10 000 de pași zilnic. In medie săptămâna aceasta am făcut  5000, fără a avea telefonul asupra mea de câte ori mă deplasam. Nu este chiar rău!

      Lucrând în colectivitate, mă temeam să nu contactez vreun virus de sezon, fiindcă multe persoane cu care am interacționat sunt răcite. Deocamdată mă simt bine, însă încerc să mă protejez, două zile am purtat mască și am  păstrat distanța, în măsura în care am putut. 

   Sănătatea emoțională 

     A fost o săptămână bună, fără mare stress, fără situații tensionate. Energia pozitivă și-a spus cuvântul, fiecare zi am început-o cu bună-dispoziție. Se acumulează oboseală fizică, așa cum menționam, mai sus, dar sunt conștientă că și modificările hormonale influențează sănătatea fizică. Trebuie doar bine gestionată perioada aceasta. 

                    📃📗  Ce   citesc  📖📓

     Pentru că weekedul viitor trebuie să susțin niște examene, vreo patru la număr, luna aceasta, până acum, am citit mai mult pentru acestea. Literatură, doar o piesă de teatru de Cehov. Am căutat în variantă electronică „Pietre pentru templul meu” de Lucian Blaga, dar am făcut greșeala să nu salvez site-ul. Voi risipi ceva timp până îl voi descoperi. 

                    💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

    Săptămâna aceasta nu am avut timp deloc de tricotat. Am început o bluză, în decembrie, sper să revin asupra ei în februarie. Am în plan și un rucsac pentru nepoțica mea.

                   🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

    O cină la restaurant într-o atmosferă plăcută. 

                   💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

    Să fiu mai organizată. 

     


Este sau nu este stabilitatea o cale de reușită?

 

    Am găsit această imagine pe Pinterest și mă gândeam care este calea spre reușită? Care sunt factorii de care ar depinde în multe cazuri reușita? Stabilitatea este unul dintre ei? 

    Succesul, ca și eșecul, sunt variabile, în funcție de fiecare dintre noi. Pentru o persoană care  depășește condiția celor din jurul său, e o reușită, iar pentru o persoană care face acest lucru, are succes, dar la un moment dat trece printr-o situație critică, care îi afectează poziția atinsă, este un eșec. Este un exemplu banal care îmi vine acum în minte, poate nu cel mai relevant.  

    Cu siguranță nu depinde  totul doar de noi, ci și de circumstanțe, de context.  Cred că stabilitatea este una dintre circumstanțe. Mă gândesc la stabilitatea emoțională, când găsim puterea interioară de a face față provocărilor apărute, când nu ne pierdem încrederea în puterile noastre, când nu ne demoralizăm și nu ne autosabotăm. De multe ori am fost tentată să mă subestimez, să cred despre mine că nu voi  depăși momentul critic. Am înțeles târziu că unele bariere le puneam chiar eu. 

    Tot de stabilitate emoțională se poate vorbi și când este prezent suportul celor apropiați, când este cineva drag  care să te ajute să alungi fricile apărute, cineva care să te susțină și să te încurajeze că vei reuși. Cred că omul care are disponibilitatea de a te asculta, de a-ți ridica moralul, de a-ți arăta unde greșești la un moment dat, este cel a cărui prietenie trebuie cultivată și prețuită. Replici de genul ,,tu știi ce ai făcut” sau mai rău „tu nu poți” pot distruge brumă de încredere avută.

    Dar ce este de făcut atunci când regulile jocului se schimbă? Unele  decizii  sunt  luate de alții și  nu pot fi modificate.Cum se schimbă gradul de reușită?  Trebuie să spun că am unele îngrijorări legate de schimbările legate de examenul de bacaureat și nu cred că sunt nejustificate. Schimbarea survenită anul acesta,  ca o etapă a acestui examen să se desfășoare la sfârșitul lunii ianuarie- începutul lunii februarie, cred că aduce  niște minusuri, iar gradul de reușită al fiecăruia în parte va fi afectat. Voi puncta strict situația cu care mă confrunt eu. Se pare că aceste probe se vor desfășura după programul școlar, adică după ce elevii vor sta 5 h la cursuri. Articolul despre aceasta situație se poate lectura aici.  Proba se va întintinde pe parcursul câtorva ore bune, vreo 5 ore, după programul școlar, adică vreo 11ore în total. Sunt elevi navetiști care pleacă de acasă la ora 6.30. Chiar dacă li se asigură transportul  tur-retur către scoală, orarul mijloacelor de transport nu poate fi modificat, fiindcă ar afecta toți navetisții. Si nu este aceasta singura situație-problemă... Să spun că elevii au nevoie de hrană în acest interval de  timp? Să mai adaug că o parte dintre elevi sunt bolnavi confruntându-se  cu bolile de sezon? 

     Apoi,  oboseala își va pune amprenta asupra capacității de concentrare a elevilor. Chiar dacă gradul de dificultate a subiectelor nu este foarte ridicat, ar fi fost de preferat ca examinarea să se desfăsoare în prima parte a zile, când atenția, concentrarea la cote ridicate. Sunt totuși condiții de examen: emoțiile își vor spune cuvântul și cumulate  cu oboseala pot afecta calitatea răspunsului. 

    Timpul este prea scurt pentru a se reveni asupra programului, deci va trebui să facem față acestor condiții. 

Vom vedea!

     

Cum fac față micilor provocări zilnice?...

pinterest.com 
     Da, este o întrebare care îmi dă des bătăi de cap.  După programul de la serviciu, trebuie să găsesc  energia de a mă ocupa și de treburile zilnice din locuintă...si nu este zilnic așa. Sunt foarte activă la prima oră a dimineții, dar atunci trebuie să mă ocup de pregătirea pentru plecarea la serviciu atât a mea, cât și a soțului. Timpul dimineața parcă se comprimă. se face imediat ora de plecare spre locul de muncă. Apoi revenită de la serviciu, uneori epuizată fizic și psihic-nu mai reușesc să mă mobilizez să fac ordine în casă. 
    Ieri am ajuns acasă, cu o oră întârziere, după terminarea programului, fiindcă am rămas pentru a discuta cu o colegă ceva legat de orgnizarea unor activități de învățare. Ajunsă acasă, mă simțeam obosită, fără vlagă și am decis să mă odihnesc...urmărind ceva pe social-media. Proastă decizie, fiindcă de odihnă nici nu poate fi vorba, însă de pierdere de timp, da. După câteva ore  și o cană sănătoasă de ness, m-am mobilizat să fac ordine în bucătărie și să gătesc. 
    In cursul săptămânii, timpul pentru treburile casnice este limitat, fiindcă celelalte activități sunt multe, iar unele necesită timp îndelungat (serviciu,  cursuri, pregătirea programului pentru următoarea  zi), iar pentru weekend las atât de multe de rezolvat, încât nici nu reușesc să le termin. 
    Azi, am programul fragmentat: 9.00-14.00, apoi 17.30-19.30. Să vă cum reușesc gestionarea timpului. Revin curând!                                                                                                (ora .7.32, a.m.)

       
P.S:  A fost o zi productivă. Sunt mulțumită de modul cum am reușit să îmi gestionez timpul. 

Prima provocare a anului 2025

pinterest. com 


          Am decis să fac unele schimbări și în relație cu banii. Spuneam într- un articol anterior că nu am o educație financiară, nici spirit de    negustor  măcar, așa că trebuie să îmi gestionez mai bine resursele financiare. 

     Mi-am propus ca  în pentru această lună să cheltuim o sumă mai mică pentru alimente. Nu să mâncăm mai prost, nici pe departe, ci să reducem risipa la 0. 

Am decis să facem cumpărăturile din același supermarket ale cărui prețuri ni se par accesibile și cheltuielile pot fi controlate, fiindcă în aplicație este înregistrată fiecare sumă cheltuită. Mă preocup să gătesc pentru mai multe zile, pentru că atunci când prepar mâncarea doar pentru o zi, e clar că apar și surplusurile care uneori rămân în frigider. 

      Voi apela și la o metodă nepracticată până acum și anume congelarea porționată a mâncării gătite, dacă nu se termină în 2 zile. Mă gândesc că este o soluție salvatoare, pentru o masă. 

        Voi reveni la metoda practicată cu ceva timp în urmă și anume planul alimentar  săptămânal. Este prima provocare a acestui an. La finalul lunii, voi mă voi convinge dacă a fost bifată. Zi liniștită!

P.S-La sfârșitul lunii ianuarie, suma cheltuită pentru aprovizionare, fără combustibil și facturi, a fost de în jur de 240 euro.

Livada de vișini de A. P. Cehov

     


       Am citit aseară  această piesă de teatru. Nu o făcusem până acum. O ascultasem  la radio, transpusă în piesă radiofonică, însă jucată în specatacol de teatru nu am văzut-o nici pe scenă, nici adaptată pentru televiziune. Cartea am achiziționat-o de ceva timp (cu mulți ani în urmă). A fost pusă pe rafturile bibliotecii, și de  multe ori am intenționat să o citesc, dar apărea altceva. Imi spuneam ,,A, o știu, am asculatat-o de câteva ori!”, dar nu m-am aplecat cu interes sporit asupra subiectului niciodată. Eu cred că nimic nu este întâmplător și tot ce se întâmplă are o semnificație, pe care unori o înțelegi, alteori o înțelegi prea târziu sau, poate, niciodată. Cred că acum, în această fază a vieții, a fost momentul acestei lecturi. 

    Nu voi vorbi despre subiect. Este ușor de aflat. Voi puncta semnificațiile, așa cu le-am descifrat pentru mine:

Legătura prea puternică cu trecutul, te poate face  să rămâi ancorat în acel timp și  să nu înțelegi ceea ce se petrece în prezent și astfel să te pierzi pe tine însuți. 

Oportunismul și parvenitismul au adepți din toate clasele sociale, de toate vârstele, din toate cercurile.  Cei care le îmbrățișează sunt fără scrupule și așteaptă momentul oportun pentru a acționa. Privește-i cu mai multă atenție pe ceilalți! 

Loialitatea nu este totdeauna apreciată, ea ajunge să devină o obișnuință pentru celălalt și nici să nu conștientizeze cât de devotat îi ești. Poți fi abandonat foarte ușor.  Ai grijă! 

Realitatea ta  se poate pierde într-o clipă, fii pregătit să faci față provocărilor! 

    Nu este ceva ce ar fi de neconștientizat și te lovește revelația în urma unei lecturi, însă  speri că nu ți se poate întâmpla tie. Dar dacă se întâmplă...   cum ai reacționa? ...cum ai face față situației? ...cum te-ai împăca cu gândul? 

E de meditat!...

    

Mulțumesc, 1 ianuarie!





        Trebuie să mulțumesc Universului pentru prima zi a anului! Chiar dacă suntem în plină iarnă, ziua de ieri, ca și ziua de azi, sa dovedit a fi prietenoasă, caldă, reconfortantă. Ieșirea de după-amiază a fost de bun-augur, fiindcă mi-a încărcat sufletul cu energie pozitivă, atât de binefăcătoare.
        De obicei, aleg traseu pentru a ajunge în zona peninsulară a Constanței și trec pe lângă această cafenea, al cărei decor de exterior l-am remarcat în diverse anotimpuri, însă mașinuța aceasta este minunată împodobită cu ornamente de Crăciun.


    Zona de promenadă a orașului este faleza Cazinoului, înțesată la început de an de oameni. Am ajuns în jurul orei 16.00. Clădirea se proiectează maiestuos de la distanță, acum când a fost renovată. Starea interioară se schimbă, atunci când vezi frumusețea. În trecut, clădirea era în stare de degradare, aerul sărat al mării afectate în fiecare an rezistența edificiului. Era o imagine deplorabilă, părea un aristocrat în plină decădere. Azi și-a recâștigat frumusețea de altădată și atrage numeroși oameni, localnici și turiști, dornici să facă o poză cu aristocratul renăscut.

     După zile cu vânt puternic, cu valuri de peste 7 metri, marea era atât de liniștită . Se proiectează așa de spectaculos o aripă a Cazinoului pe fondul albastru al Mării Negre. 


    Faleza era neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni ieșiți după noaptea  de Revelion la plimbare, dornici să se bucure de această zi liniștiră.
   O barcă de pescari plutea la amurg pe valorile line ale mării. Imaginea este splendidă și te face să te gândești la alte vremuri, la alți pescari care au trecut de-a lungul timpului prin aceste locuri, și de ce nu, la efemeritatea omului în acest lume. Marea este neapărată de timp, ea perfectă poartă cântecul de-a lungul mileniilor.
  Și penttru că nu ajunsesem încă la Târgul de Crăciun din acest an, am reușit ieri să mă bucur și de feeria oferită de zecile de mii de luminițe și de atmosfera specifică acestor perioade. Orice vârstă ai avea, ajuns în astfel de locuri simți cum iese la iveală copilul din tine, ascuns bine într-un colț al sufletului. Și în aceste momente, uiți de realități vârstei adulte care te apasă și vibrezi în rezonanță cu atmosfera sărbătorii. 




Mulțumesc, 1 ianuarie, pentru tot ce am trăit azi!