Surprinsă în balconul castelului |
Este Bulgaria o țară care oferă atracții turistice inedite? Cu siguranță, da, iar cine spune că nu merită (și trebuie să recunosc că am auzit mulți snobi care afirmă cu nu merg în concediu la bulgari), are doar de pierdut.
În weekendul18-19 mai am vizitat două orașe incluse în patrimoniul UNESCO: Sozopol și Nessebar. Dacă despre Nessebar auzisem și aflasem că are un aspect de început de secol XVIII, despre Sozopol nu știam absolut nimic (habar nu aveam că există acest oraș). Am fost în Bulgaria în excursii scurte de câte o zi, în orașe apropiate de zona noastră, Balcic, Varna, dar nu am optat pentru un concediu mai lung în aceasta tară. Aceasta a fost a doua sau a treia încercare de a vizita țara aceasta mai multe zile; mereu intervenea ceva și planurile erau schimbate.
Stradă în Sozopol |
Locurile descoperite au fost extraordinare. Orașele Sozopol și Nessebar, în zona lor istorică-old town-te transpun în alt timp. Construcții vechi realizate din piatră în partea de jos și lemn în partea superioară, arhitectura de odinioară, aerul vetust al orașelor, străduțele înguste, lipsa traficului și sentimentul de siguranță fac ca turistul să petreacă clipe de neuitat. În apropiere de Sozopol, se află Castelul Ravadinovo, o construcție cu aer medieval, însă recent ridicată în 1996, ce are o grădină frumos amenajată, care te îmbie să petreci câteva ore în mijlocul ei. Opera este a unui arhitect bulgar, Giorgi Kostadinov (cred) care a ridicat clădirea din fonduri private-fonduri personale și fonduri ale unui afacerist bulgar, iar mână de lucru au reprezentat-o tăranii din satul Rovadinov.
Nessebar |
Apoi ospitalitatea oamenilor locurilor, interesul lor pentru confortul turistului adaugă un mare plus experienței. Toate cele trei orașe, celor două li se adaugă și orașul Burgas (în care am fost cazată), reunesc semne ale modernului și trecutului, fie că vorbim de construcții de secol XIX, de blocurile comuniste sau construcții recente, te fac să trăiești stări contradictorii. Peisajul marin este de vis! Marea Neagră la Sozopol se „luptă” cu niște stânci care te cheamă să le explorezi.
La Nessebar am avut parte de un pic de cultură spaniolă, în oraș fiind prezentă o trupă de dansatori de flamenco (cca 20 de persoane) care desfășurau spectacole în aer liber.
Serviciile tursitice sunt de înaltă clasă. Am fost cazată la un hotel de 4**** în Burgas, unde am găsit o cameră spațioasă cu o baie generoasă și curată, iar micul dejun foarte diversificat.
Marea la Nessebar |
O experiență care m-a ajutat să iau în calcul în viitor, un sejur estival pe litoralul bulgăresc.
Curtea castelului |
Castelul Ravadinov-vedere din interior |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu