JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 14-a (30 martie- 05 aprilie 2025)

   Sâmbătă,05 aprilie, ora 8,22

     



    S-a trecut la ora de primăvară și acomodarea cu această schimbare este în plin proces. Tot vreau să înțeleg rostul deciziei omului  de a interveni asupra măsurării timpului, însă îmi este imposibil. Sunt optimistă și tot cred că în curând, mai marii europeni vor regândi această măsură și vor stabili o oră universală. Omul funcționează după propriul bioritm și nu după ora de vară stabilită la nivel european. Așa ca o distracție de dimineață, pentru că tot mi-am propus să-mi încep ziua cu o stare de bine, iată valorile bioritmului meu pentru azi, obținute de pe un site, descoperit întâmplător: 

FIZIC: -89%
EMOȚIONAL: 90%
INTELECTUAL: -54%
BIORITM GENERAL: -17%

         🌞🌈 Vremea ☔⛅ 

       A fost o săptămână capricioasă, cu vreme umedă, rece cu temperaturi de 1-4 grade noaptea, iar în  timpul zilei acestea ajungând până la 10-12 grade. Vântul a bătut mai intens decât în ​​perioada anterioară, dar  este o normalitate aici. Acum soarele este indecis, când zâmbește, când se întristează, așa că va fi un weekend instabil. Săptămâna viitoare se anunță astfel:


            🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?
         -piept de pui la cuptor cu salata de murături;
         -friptură de porc cu garnitură de cartofi țărănești;
         -lactate;
         - pizza;
          -pâinici cu brânză;

                📋⌚ Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului
      Gestionarea timpului, per total ,a fost mai bună și pentru că săptămâna aceasta am lucrat mai puțin suplimentar.

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

         Am plantat cartofii. Ceapa și usturoiul au răsărit frumos, am pregătit solarul pentru plantare, iar  rădacinoasele sunt însămânțate.  Răsadurile din minisere au crescut și  trebuie repicate. Recunosc că ar fi fost nevoie să fac această lucrare de săptămâna trecută, însă vremea nu este blândă pentru a le muta încă în solar, iar în casă loc suficient pentru replantarea individuală a plantelor nu am. 
 
            
                  💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică
            Fizic nu m-am simțit bine deloc. A fost o săptămână cu o stare de sănătate alterată, cu nopți parțial dormite și cu depunerea suplimentară de efort pentru a putea să duc la capăt tot ce era imperios să fac. După emoții trăite săptămânile anterioare și perioada aglomerată din ultimele 2 săpt, am cedat și fizic,

Sănătatea emoțională 
        Mă bucură faptul că ruda care s-a salvat din incendiu se recuperează, că medicii ne dau speranțe că vindecarea va fi mai rapidă decât se așteptau ei. În toată această nenorocire, se întrevăd și semne bune. Reparația casei va începe după Paști și poate până la sfârșitul verii, casa va deveni locuibilă, măcar parțial.  Cauza incendiului încă nu a fost găsită, sunt doar presupuneri a ceea ce ar fi putut declanșa prima flacără. De ce s-a extins, este clar: a ars automobilul, parcat în apropierea casei, care avea rezervorul mai mult de jumătate plin. 
    
              📃📗 Ce citesc 📖📓

      Este imperios ca zi și mâine să termin lucrarea științifică a cărei prezentare trebuie să o susțin luni. Este și acesta un motiv pentru care am stabilit cei 5 pași de organizare.

            💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

        Nimic în această perioadă.

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

         Azi, delectarea va însemna ordine în locuință în următoarele  ore. După o săptămână de haos, trebuie să revină ordinrea. Un cadou mi-am oferit ieri: mi-am cumpărat  un aparat pentru spumat și m-am bucurat în timp ce scriam articolul de un ness foarte spumos.

            💡🔎 Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

    1. ...că nu sunt o stâncă și trebuie să o iau mai ușor. Știu că trebuie să am mai multă grijă de mine, dar e greu când mă implic în treburi multe. Scrisul aici pe blog este asemenea unui balsam. 

P.S.-până am terminat eu articolul, vremea s-a înnorat, este deja un gri apăsător. Să avem soare în suflet!🌞🌞
 

5 pași pentru a trăi o viață în armonie

       Ieri mi-am vizitat ruda care  a reușit să se autoevacueze din incendiu. Este importantat să  aibă acum suport moral puternic. Să fie puternică și să se gândească doar la recuperare. Asta i-am și spus! 

        Așa că a fost această întâlnire o nouă ocazie de reflecție. De multe ori am avut nemulțumiri față de mine și față de ceilalți, dezamăgiri că nu am reușit să am realizări mai mari,   regrete că mi-a lipsit curajul sau inițiativa, poate prea des. 

       Am reflectat și cred că am înțeles ce înseamnă să fiu în armonie cu mine. Am stabilit că sunt importanți 5 pași de urmat.

Sfaturi pentru mine: 

     1. Înceracă în fiecare zi să trăiești frumos, găsește frumusetea în lucruri mărunte. Cana de cafea de dimineată, scurtutul timp alocat îngrijirii personale, interacțiunile de moment cu oameni pe care îi întâlnești întâmplător sau nu. Modul în care reacționează ceilalți vorbește despre ei, nu despre tine.  Dimineața în scurtul timp înainte de plecarea la serviciu, creează-ți momentul de bună-dispoziție a zilei: ascultă o melodie care îți place, fă câteva exerciții de miscare,  multumește Universului că ești bine.

     2.  Fii conectată la realitate și analizeaz-o bine!  Nu ignora ceea ce este în jurul tău, însă filtrează prin propria conștiință și propria experiență  tot ceea ce vine spre tine. Analizează cu luciditate, cântărește bine totul, fără a te lăsa influentată. Mi s-a întâmplat deseori să mi se spună că este greșit ceva. Înțelegeam apoi că era greșit pentru alții, nu pentru mine. Deși eram convinsă că  alegerea este cea corectă, renunțam pentru a nu face notă discordantă. 

     3. Citește   mult mai mult! Informația este utilă! Citește articole care vizează teme de actualitate: economie, marketing, tehnologie. Caută lucrări de specialitate care te ajută să te informezi și să te adaptezi schimbărilor care vin uneori ca un bumerang. 

     4.  Stai mai mult timp în aer liber!   De ceva timp petrec mai mult timp în interior decât afară. Minimum 5000 de pași zilnic vor contribui la menținerea sănătații. 

   5.  Fii concentrată pe ceea ce trebuie să rezolvi imediat!  Lucrând  în mod organizat, nu mai simți preziunea rezolvării sarcinilor când se ajunge la data limită. Singurul om pe care mă bazez să mă ajute sunt eu!

          Bucuria vine din lucruri mărunte, înțelepciunea, din experiență!




JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 13-a (14-29 martie 2025)


   Mi-am propus ca în acest an să țin acest jurnal săptămânal, indiferent de ceea ce timpul îmi rezervă. De obicei, scriu sâmbăta dimineața, fiindcă este momentul de liniște, este timp de reflecție. 
    Săptămâna aceasta a fost cu frământări interioare, însă ritmul vieții a rămas neschimbat. Așa este viața, așa este lumea! Intr-un moment de reflecție, mă întrebam dacă suntem cu adevărat liberi.  Răspunsul mi l-am dat rapid. Eu nu!  Trăiesc o pseudolibertate, fiindcă sunt multe lucruri pe care mi le-am dorit, dar care nu le-am încercat sau nu le-am realizat, fiindcă cineva, în spatele meu spunea: Nu!  Pentru altele m-am autocenzurat, considerând că prioritatea este altceva sau altcineva. Nu am spus ceea ce gândesc într-adevăr, ca să nu stric niște relații. Am ajuns acum să regret anumite acțiuni făcute, altfel decât le gândeam, dar nimic nu mai schimbă situațiile. 

 🌞🌈   Vremea   ☔⛅
       La început de săptămână a fost cald, așa că 3 zile vremea chiar a fost prietenoasă. Semnele vernale sunt tot mai prezente și îmi mângâiau sufletul pustiit.  In jurul locuinței mele, sunt mulți corcoduși care erau o explozie de alb. Veneau ca un balsam pentru tristețea mea. De joi, vremea e și ea tristă, rece, morocănoasă. Ieri vântul s-a întețit: așa e în regiunea noastră, vântul devine deseori bezmetic. Azi se anunță o zi plumburie, este o atmosferă închisă, fără soare.

            🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?
         Deși este perioada postul, eu gătesc tot în modul obișnuit. Am spus că familia mea  a rămas mică, așa că nu mai trebuie să gătesc zilnic. Această săptămână am avut pe masă:
 -snițele+piure +salată;
-pește + mămăligă+mujdei;
-fasole+ gogonele murate;
-lapte cu paste;
- oău, brânză, șuncă
-chec,


                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului
      Gestionarea timpului a fost și de această dată o provocare. Nu am reușit să pun totul la punct, azi trebuie să recuperez ce mi-a rămas nerezolvat din cursul săptămânii.  Programul la serviciu normal + 8h(online) de curs de perfecționare + evaluarea a 55 de lucrări ale simulării de bacalaureat (săptămâna anterioară mi-au fost alocate 51 de teze ale elevilor de cls a VIII-a) + 5h ale cursului ales de mine, toate acestea m-au ținut conectată, dar au ridicat și gradul de oboseală. 

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

       În această săptămână nu am ajuns deloc la grădină. Plăntuțele din alveole se dezvoltă frumos. Curând trebuie să fie repicate. Săptămânile trecute, aminteam de plantarea cartofilor. Am renunțat la această intenție, fiindcă vremea se anunța nefavorabilă. 
 
            
                  💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică
            Fizic...sunt bine.

Sănătatea emoțională 
        Mă împac cu ideea că trebuie să depășesc ceea ce îmi  este sortit și trebuie să merg înainte. Când neprevăzutul lovește, simt poate revoltă, poate neputință, poate lipsa speranței. Apoi mă ridic și continui. Mă gândesc că dacă am putut cândva, pot și acum. 
    
              📃📗  Ce   citesc  📖📓

    Nimic.

            💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

      Croșetez trecutul. Chiar dacă pare nepotrivită afirmația, asta fac. În cenușă, găsesc amintiri, lucruri mici din trecut și le  recompun   asemenea unui puzzle. Imi refac copilăria.
                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

      Nu este timp. 

            💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

    1. Să nu mă mai vulnerabilizez.  Unii nu îmi înțeleg durerea. Am avut un singur moment de vulnerabilitate săptămâna aceasta. Il regret!
 
            

         

     

Înțelepciunea omului simplu

              

Lectie de viață

         Nu cred că am descoperit în mod fortuit  această înregistrare. După întâmplarea dureroasă,  merg mai departe, fiindcă în viață nu este nimic întâmplător. Unele decizii ne aparțin, sunt proiecte la care visăm, la care lucrăm pentru a le realiza; altele sunt luate în funcție de conjuctură. Sper ca proiecțiile pe care le-am schițat acum pentru anii viitori să fie cele corecte. 

       Am urmărit acest video și mi s-a reconfirmat cât este de important să trăiești în armomie cu tine și cu universul. Cât de mult contează gândirea pozitivă. Pentru unii singurătatea este o povară. Îndrăznesc să spun că nu este chiar  o povară, ci o cale de autodescoperire.

      Sper să fi venit gândul cel bun!

Când credeam că totul e pierdut...

 

   ...am găsit neatinsă de foc și nedistrusă de apa furtunurilor pompierilor o poză din copilărie, o poză în care sunt aproape toți membrii familiei mele. Poza aceasta e ca o mângâiere a sufletului meu.  E o poză făcută cu 37 de ani în urmă. În spatele meu sunt bratele tatălui și ale fratelui. Atunci  nu aveam decât visuri...nu mă gândeam că viața mă va pune atât de mult la încercare...
    Am avut și momente de împlinire, de mulțumire, realizări, așa că orice    s-ar întâmpla trebuie să  merg înainte!

   

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 12-a (17-22 martie 2025)

       Jurnalul de azi nu este despre ceea ce am făcut, despre lecții învățate, ci despre durere, poate despre dezrădăcitare totală, despre pierderea a tot ce înseamnă viața trăită alături de familia în care m-am născut.

      Să scriu aici e asemenea  unei mărturisiri  sau  poate a conștientizării că pierderea trecutului este echivalentul  pierderii identității. Am ajuns să mă întreb de ce?... În urmă cu 16 ani și jumătate îmi pierdeam ambii părinți. Durerea, disperarea au fost incomensurabile. Să te desparți de unul dintre părinți este durereros, să te desparți de amândoi, în același timp, este cumplit! Am găsit puterea să merg mai departe...

        În urmă cu 4 ani, tot în această perioadă eram diagnosticată cu tumoră hepatică... crâncen diagnostic. Am stat mi-am reevaluat viața, mi-am proiectat viitorul...gândul a fost următorul: Dacă este cancer, mai am cel mult 5 ani de trăit. Ce fac acum?  Am găsit credința și puterea interioară să lupt. Am reușit să trec și peste această încercare.

        Săptămâna aceasta  simt că mi-am pierdut toată puterea, toată seva care alimenta forța interioară: casa părintească a fost distrusă în întregime, într-un incendiu devastator. A rămas doar un schelet de ziduri fumegânde...odată cu ea am ars si eu, cea de odinioară. Trăiesc acut pierderea primei jumătăți din viața mea...pierderea a ceea ce am fost, a imaginii părinților mei. 

           Chiar dacă acum era locuită de o rudă foarte apropiată care a adus modificări, casa era în picioare, sufletul ei era acolo, amintirile erau acolo, mama și tata trăiau în continuare obiecte, lucruri, care le aparținuseră cândva, în locurile pe care  ei călcaseră, în macatul dau fulgarul  pe care mama le  țesuse. 

                Eu eram copilul de odinioară, care trecea în fugă holul, eram cu ei atunci când mă așezam la masa  la  care mâncasem cândva toți. Intram în camerele în care mama și tata trăiseră aporope 40 de ani..ei erau acolo,,,

               Azi, totul e un morman de moloz și scrum...așa cum este și sufletul meu...Nu știu dacă de aceasta data mai am putere. 

              


JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 11-a (10-16 martie 2025)

duminică, 07.30
    
A fost această săptămână atât de frumoasă și energizantă și simt așa o mare bucurie în suflet când totul în jurul meu prinde culoare. 


 🌞🌈   Vremea   ☔⛅

   Vremea a fost caldă, liniștită și te invita să petreci cât mai mult timp afară. Ieri temperatura a fost ridicată de peste 23 de grade. Pomii sunt o explozie de culoare. Am sesizat ieri-dimineață că un corcoduș din apropiere începe să înflorească, azi este o tot alb. La această oră, soarele este deja înălțat pe cer. Vrăbiuțele deja și-au început gălăgia. Se simte în tot bucuria revenirii zilelor însorite.  Ziua de azi se anunță la fel de bună.🌷

            🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?

    Mâncăruri care se gătesc rapid ...și am apelat și la o comandă. Azi, trebuie mă ocup și de gătit, dar pe listă este tot ceva rapid. Imediat ce închid laptopul o zbughesc în bucătărie, fiindcă programul de azi îmi este foarte plin. 
 

                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

      Situația este la fel de solicitantă, iar până va sfârșitul lunii martie va fi și mai intensă activitatea, fiindcă urmează simulările nationale pentru clasele a 8-a și a 12-a. Evaluarea se realizează electronic la nivel național și, din experiența anului trecut, știu că nu există controlul asupra numărului de lucrări. Inițial am avut atribuite în cont 73 de lucrări,  la finalul sesiunii de evaluare aveam corectate 86 de lucrări. Asta se întâmpla la sesiunea de bacalaureat. Acum fiind două examene, probabil vor fi în jurul a 150 de lucrări. Pe 31 martie, urmează să susțin o prezentare pentru programul la care am ales să mă înscriu, așa că vor fi două săptămâni de foc. Mai adaug câte 4h în zilele de marți și joi pentru cursul de perfecționare...ziua ar trebui să aibă 36h😏.

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

      Grădina prinde contur. Am ales să pun o pată de culoare în imaginea pentru jurnalul acestei săptămâni. Da, via și trandafirii sunt curățați, terenul , aproape în întregime, pregătit pentru însămânțare/ plantare. Azi mi-am propus să aloc vreo 2h pentru ceea ce mai este de făcut și anume, curățarea unei mici suprafețe de ventrilică...este o plantă care te ajută să îți economisești banii, fiindcă luptându-te cu ea, nu mai ai nevoie de sala de sport😂.  Tot azi, intenționez să plantez ridichile de lună. Dacă am timp, poate plantez și cartofii. Pe listă sunt si aceste răsadnițe care conțin compost concentrat și semințe.
Am cumpărat seminte de castraveți (soi cornichon Crișan)-1 bucată și semințe de roșii( Buzău 47) -2 bucăți. 
 
            
                  💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

      Mă simt atât de bine când lucrez în aer liber, parcă reușesc să mă organizez în toate mai bine. Căldura soarelui  aduce  o așa  vitalitate, că toate celelalte pălesc în fața ei. 

Sănătatea emoțională 

        Este perioada de împăcare cu tot ce se întâmplă. 

    
              📃📗  Ce   citesc  📖📓

     Mă concentrez pe lucrarea de specialitate, pe baza căreia trebuie să îmi susțin prezentarea. 

            💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

       Reiau ideea de săptămâna trecută: Nimic săptămâna aceasta...pur și simplu, nu mai este timp. 

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

      Doar ascultând muzică, în timp ce mă străduiesc să fac ordine în locuință...ordinea este o dezordine organizată-fiindcă sufrageria este plină de cărți, materiale, foi cu însemnări despre lucrările pe care trebuie să le realizez. 

            💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬
    Două lucruri mi s-au reconfirmat:
1. Atunci când oamenii au un interes, își scimbă modul de abordare...ehee, dar nu suntem toți copii!
2. Reacția unora vorbește despre ei, despre capacitatea lor de a gestiona o situație sau despre maniera de a comunica. 

P.S: Acum fuguța la bucătărie! Gata cu blogăritul!😅

         

     

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 10-a (03-09 martie 2025)

                      


  Astăzi, în tradiția creștin-ortodoxă se comemorează sacrificiul celor 40 de Mucenici de la Sevastia din Armenia. Pentru mine, este o zi de reflecție azi-chiar dacă o voi sărbători ,,muncitorește”. Mai putem azi să credem în idealuri? Mai sunt de actualitate, în vremurile acestea tumultoase, legătura cu divinitatea, ideile înalte, valorile și principiile de altădată? Cred că fiecare  alegem cum  să ne raportăm la lumea de azi. 

            🌞🌈   Vremea   ☔⛅

    A fost o vreme caldă, frumoasă, o atmosferă de primăvară cu cânt de păsărele și zumzet de albine atrase de puzderia de flori din piață.  Câteva zile de-a rândul soarele a fost zâmbitor și îmbietor și azi se anunță, de asemenea, o zi fantastică. 

            🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?

 Săptămâna aceasta a fost un pic dezorganizată, pentru că a fost o săptămână aglomerată. Așa că, am pregătit mâncăruri rapide.

  - ciorbă de pasăre-care nu a avut prea mult succes;

  - friptură de pui și porc, cu garnitură de cartofi;

 -  chiftele

   Cât de bine venite au fost conservele pregătite pe parcursul anului trecut, zacusca, compoturile completând meniul. Nici săptămâna ce urmează nu se anunță a fi mai lejeră, așa că astăzi va trebui să mă gândesc ce mâncăruri trebuie să prepar rapid. 

 

                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

   Pentru că a intervenit un curs, despre care am mai povestit,  și trebuie alocate 8 h săptămânal (în zilele de lucru) pentru întâlnirile on-line, plus alte câteva ore pentru activitatea asincron, a trebuit să reorganizez activitățile pe care le aveam în vedere după serviciu. Și cum programul pe care am ales  să îl urmez, la începutul anului școlar este în desfăsurare, după-amiezele au fost foarte pline. Am ales să lucrez mai mult noaptea pentru activitatea asincron (și am finalizat-o) și tot noaptea să îmi pregătesc activitatea de la clasă pentru ziua următoare, însă este obositor. Uneori,seara,  mă simțeam epuizată.  

     De avut în vedere că pentru mirobolantul  trebuie realizat un portofoliu final, care se constituie de rezolvarea unor teme care și acestea solicită timp. 

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

      Timpul frumos nu putea fi ratat, mai ales că nu făcusem nimic în grădină, așa că ziua de ieri, sâmbătă și ziua de azi, sunt dedicate muncii în aer liber. Ieri am reușit să tai o parte a viei-azi trebuie să mă ocup de cea care formează bolta. Tradafirii trebuie și ei curățați. Încă nu am avut timp și este foarte târziu...au deja lăstărași cu frunzișoare. Mi-e teamă că sănătatea lor va fi afectată de tăieri, dar trebuie să fie curătați. Lonicera trebuie și ea curătață și o am pe listă tot azi. Va trebui să fiu foarte operativă, fiindcă vreau să închei activitatea în grădină în jurul orei 17.30. 

     Tot ieri am curățat o treime de grădină de plantele uscate, azi trebuie să o termin. Am plantat ceapa și usturoiul, azi vine rândul semințelor pentru rădăcinoase. După ora 12.00, timpul este alocat grădinii. 

                  💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

      Când soarele strălucește mă simt foarte bine, activitatea fizică îmi aduce o stare de bine. 

Sănătatea emoțională 

       Bună...!  Simt o bucurie aparte pentru tot ceea ce fac. 

    

              📃📗  Ce   citesc  📖📓

     Același ,,Bărbatul care nu a mai sunat”. Timpul pentru lectură este deja mult redus, însă la începutul săptămânii aștept o carte de specialitate care trebuie parcusă în câteva zile... așa că, enjoy 😂. 

            💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

     Nimic săptămâna aceasta...pur și simplu, nu mai este timp. Tricotatul trece pe ultimul rând în lista de activități.

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

       Mi-am făcut timp ieri foarte de dimineață pentru un episod din ,,Dulcele magnolii” care rulează pe Netflix. A fost printre puținele  momente de delectare săptămâna. Acum când scriu aici, este un altul. 

            💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

          Deși stiam,  mi s-a reconfirmat, că pot să fac față multor provocări, dar cu un minus...grijă mai mică pentru mine, însă sunt perioade și perioade. 

     

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 9-a (24 feb-03 martie 2025)

 

 Mi-a rămas în draft de câteva zile jurnalul de săptămâna trecută... De ce am ales ca imagine reprezentativă un puzzle? ...fiindcă așa așa simt că a fost.

🌞🌈   Vremea   ☔⛅

Luni, am plecat spre aeroport la 4.00, a.m. și, pe drum termometrul de la bordul automobilului arăta la un moment dat -20 de grade.

Ajunsă la Bruxelles, am avut parte de zile reci, ploioase, dar cu temperaturi de +0 grade.  Am prins și zile senine, dar reci care ne-au permis să ieșim la scurte plimbări și să ne bucurăm de atmosfera bruxelleză și chiar să facem o scurtă excursie în Gent. 

                🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?

 In bucătarie am avut ,,ajutor”, o mogâldeață de 3 ani și a fost festin. 

                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

  Mi-am împărțit timpul, așa încât să ating tot ce mi-am propus să fac, chiar să particip la cursuri online😈care nu fuseseră anunțate plecarea în călătorie. 

   

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

     Nu este cazul

  

                   💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

M-am simțit bine, chiar dacă uneori oboseala își spunea cuvântul,

  Sănătatea emoțională 

    M-am încărcat cu energie pozitivă pentru un timp însemnat.

              📃📗  Ce   citesc  📖📓

   Aceeași carte- ,,Bărbatul care nu a mai sunat” de Rosie Walsh

              💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

    Toată săptămâna- puzzle, lego...

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

       

   Bucurându-mă de prezența celor dragi și desfășurând diverse activități cu minunea mea.

              💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

     Să trăiesc clipa și să găsesc frumosul de lângă mine. 

Un mărțisor autodăruit -descoperirea orașului Gent,Belgia

 

Pentru că mai am câteva ore, cca 3h, până la îmbarcare și pentru că am descoperit că pot tot atât de ușor să scriu pe blog folosind telefonul, îmi doresc să consemneze aici experiența de ieri trăită în Gent-Belgia. A venit ca o bucurie pentru această vacanță. Am vizitat câteva orașe belgiene, însă niciunul nu mi s-a lipit de suflet ca acest oraș. Are așa un aer prietenos, de liniște, iar atmosfera medievală din centrul istoric m-au convins să îl pun pe listă în următoarea vacanță  în Belgia. ( 2 martie 2025)






4 martie 2025

       Am avut relativ puțin timp la dispoziție și nu am reușit sa vizitez decât centrul istoric. Las imaginile să vorbească.    Am pornit din Gara Centrala, Bruxelles, iar până în Gent călătoria durează cca 40-45 de minute, distanța dintre cele două orașe fiind de 50-55 km. (Gare du Midi, apoi Gent-Sint Pietres /Pierre) .


  Am pornit apoi pe jos pentru a descoperi orașul. De la gară până în centrul vechi sunt în jur de  3km care se parcurg în pas lejer în cca 30 min. Bulevardul este paralel cu unul dintre canalele care traversează orașul. Apoi am ajuns în zona istorică cu clădiri medievale, de-o frumusețe arhitectonică aparte. 

                 
      Orașul văzut din turnul Castelului Gravensteen




 Impunătorul Castel Gravesteen sau Castelul regilor, construcție medievală cu o vechime de aproximativ 1000 de ani. 









  Imagini din interiorul castelului





Imagine panoramică din apropiere centrului istoric.





Piațeta văzută turn





Interiorul gării din Gent



Clădirea gării

    A fost un 1 martie de poveste! Nu am vizitat toate obiectivele turistice importante din acest oraș, așa că voi reveni. Mulțumesc divinității că am putut experimenta emoții așa de puternice, vizitând acest oraș. 

Despre experiențe de tot felul...

     Săptâmăna aceasta a fost o săptămână a încercărilor de tot felul. Nu îmi place atunci când trebuie să mă implic într-o activitate, fără a fi anunțată în prealabil. În luna decembrie, m-am înscris pentru un curs, pedagogie digitală, mențiunea fiind că vor începe cursurile în luna ianuarie, proritate având profesorii din mediul rural. Nu am luat niciun minut în calcul că nu va fi anunțată formarea grupelor de lucru, programul și, mai ales, că primele întâlniri vor avea loc în timpul concediului. Așa că,  în ultima duminică  din februarie după care  urma o săptămână de vacanță, m-am trezit cu o invitație din partea unui grup de whatsapp, ceea ce însemna formarea grupei, fără alte precizări. 

    Luni, pe 24 feb, am plecat în vacanță, iar marti dimineața a venit primul mesaj care anunța începutul cursului în ziua curentă, iar următoarea întâlnire  urma să fie joi, 27 feb. Surpriză...a început nebunia...mesaje, înscrierea pe o anume platforma, stress și presiune tipică stilului de muncă, mediului în care îmi desfășor activitatea, formarea altui grup whapsapp, nelipsita ,,tragere de urechi,,pt cei care si-au permis sa puna întrebări pe grupul ,,oficial", osanale și ipocrizie. Din aceste considerente  sunt si mai determinata să fac în viitor o schimbare. 

Lipsa aceasta de comunicare reală este de-a dreptul nocivă. Mentalitatea ,,las-o, mă, că merge așa" mă doboară psihic. Momentan, nu pot renunță fiindcă nu am cale alternativă, cel puțin, nu un an și jumătate. 

  Mă încurajez că fiecare zi sfârșită scade perioada de muncă dezorganizată. Eu voi continua să îmi eficientizez activitatea și să îmi păstrez verticalitatea...cu ceva consecințe, pe care aleg să mi le asum.

    In altă ordine de idei, trebuie să fac o mărturisire și despre o altă experiență mai puțin plăcută petrecută în mediul virtual. Am descoperit un nou blogul și mi s-a părut interesant, așa că l-am trecut pe listă de urmărit. La a doua accesare, fie că a fost o coincidență, fie că s-a întâmplat să pescuiesc un virus, cert este că laptopul meu a fost deconectat de la net și nu mai permitea conectarea la nicio  rețea. 

    Am rugat un specialist să îl verifice, a găsit niște comenzi închise și bănuiește că acesta ,,și-a făcut treaba”. 

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 8-a (17-22 feb 2025)


    Aceasta a fost săptămâna mai relaxantă,cu un program mai lejer și la serviciu, deoarece a fost săptămâna cu program nonformal, iar la clasa a XII-a au fost stabilite simulările județene ale examenului de bacalaureat. 

🌞🌈   Vremea   ☔⛅

     A fost o vreme autentică de iarnă cu zăpadă,  chiar dacă a căzut în strat subțire, pe alocuri 10 cm. Gerul s-a resimțit puternic, temperaturile ajungând în timpul nopții până la -10 grade Celsius. Acum când scriu, temperatura este de -8 grade. 

       

                🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?

    Cum familia mea nu este foarte numeroasă, mi-am permis să gătesc mai răruț.

Ce am pregătit?

1.friptură de porc în sos de muștar, cipsuri de cartofi și salată de roșii si castraveți;

2. cârnați-am prăjit ultima pungă din cârnații pregătiți de noi în casă;

3. pizza;

4. fasole cu slănină- eu pregătesc, așa o fasole nici ciorbă, nici scăzută😉, dar care e foarte gustoasă, fiindcă am mereu grijă să o înnobilez cu o afumătură și cu o salată, fie de ardei copți, fie de gogonele. 

Pe lângă acestea, au fost produse lactate, iar pentru pachet s-au adăugat vreo două zile sendvișuri. 

    Pentru azi, am în vedere niște aripioare, în stilul KFC, iar pentru garnitură, mă gândesc un pic mai târziu. Poate niște legume trase la tigaie. 

                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

    După ce săptămâna trecută m-am chinuit cu gripa( asta cred că a fost), în acestă săptămână, am risipit timp...ca să nu mă simt foarte vinovată, m-am mințit că este timpul pentru recuperare. Am reușit să verific lucrări/teme care erau restante, am actualizat situația școlară, unde era cazul, am evaluat lucrările de la simulare și mi-am permis două zile să mă întrețin telefonic cu o prietenă și să ne văicărim, așa ca o eliberare...

 

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

      Am procurat materialul pentru însămânțare. Intenționez chiar să plantez roșiile și ardeii, însă mă mai gândesc un picușor (trebuie să găsesc locuri strategice de așezare a alveolelor, fiindcă nebunele de 🐱, vor face ravagii în ele).  In solar nu le pot lăsa, fiindcă este neîncălzit. In anii anteriori, îmi produceam răsadul. Experiența de anul trecut m-a dezamăgit puțin: am achiziționat răsaduri de la un producător. Gogoșarii s-au dezvoltat slabuț, la fel și ardeiul gras. Roșiile au fost cu creștere determinată, în luna septembrie, plantele erau deja uscate.  

  

                   💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

     Săptămâna aceasta m-am simțit bine, sper să nu mă mai căptușesc cu încă un virus. 

  Sănătatea emoțională 

      Ieri am avut o discuție, mai puțin constructivă la serviciu. M-a afectat pe moment, apoi mi-am dat seama că nu putem toți să ne acceptăm propriile greșeli. De asumat, nici vorbă. Așa că, atunci când vine ora bilanțului și te temi pentru tine însuți, cauți să găsești vinovați. Nu vei recunoaște niciodată că ai favorizat pe cei din cercul de amici, care aveau o pregătire îndoielnică. 

       

                📃📗  Ce   citesc  📖📓

   Am încercat să citesc în varianta electronică a cărții ,,Valurile” de Virginia Woolf. Nu m-am putut concentra asupra ei și am renunțat. Nu este timpul acum... 

   Am găsit în bibliotecă ,,Bărbatul care n-a mai sunat” de Rosie Walsh, cumpărată de mulți ani de fiica mea, așa că este acum pe lista de lectură.  

imagine de pe net

              💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

         Nu am meșterit nimic săptămâna aceasta și nici viitoarea nu voi avea timp. 

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

       In weekendul acesta, citesc și vreau să caut un podcast/ materiale video despre dezvoltare personală. 

        

              💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

         ... că ipocrizia nu are limite.     ...că nu te poți trăi într-un mediu toxic, fără a fi contaminat.  ...să  încerc să dozez bulele de oxigen de rezervă și să îmi păstrez verticalitatea.

        


Îngrijorări

             Chiar dacă duc un trai simplu și sunt conștientă că sunt trecută de mult timp de jumătatea vieții, nu pot să nu mă îngrijoreze evenimentele politice care se petrec în prezent. Poate veți crede că temerile mele sunt discutabile și mă erijez în omul care știe prea multe și emite păreri despre tot. Nu sunt așa! Nu sunt nici genul de persoană să stau și să gândesc ,,cu vrea Domnul” fiindcă în situația de fapt actuală, nu ține nimic de divinitate, ci clar de acțiunile celor  puternici. 

            Pentru mine, este evident că se pregătesc schimbări majore la nivel mondial. Pandemia care a reușit să închidă o lume, mi-a arătat că omenirea poate fi manipulata ușor, fie prin propagarea panicii, fie prin coerciție. Istoria este o dovadă că  după o perioadă de criză majoră, urmează un eveniment de mare amploare. 

    Mi se pare că nu se conștientizează starea aceasta de fapt și lucrurile merg înainte, într-o inerție, și ne păcălim că trăim o stare de stabilitate. Incerc să mă privesc pe mine cu detașare: îmi duc rutina zilnică  (acasă și la serviciu). La serviciu, sunt aceleași situații-nemulțumiri pe de-o parte față de acțiunile unora  vs acord total cu ceea ce se stabilește în numele unor favoruri, depinde cine în ce tabără se poziționează, comunicare lipsită de eficiență: acasă aceleași activități casnice, fără prea multă socializare, un fel de automatism existențial. 

        Ce s-ar întâmpla dacă aceste obișnuințe ar fi schimbate, ar fi total răsturnate? Stau și mă întreb dacă aș reuși să mă adaptez.  Omul este ființă adaptabilă și educabilă, dar mai reușești să faci schimbări radicale după o anumită vârstă? Să supraviețuiești cu schimbarea, cred că ești nevoit, să te adaptezi mă gândesc că este mai greu pentru cel care duce o existență liniară, fără prea multă aventură.

          Cred că îngrijorările mele nu sunt total neîntemeiate și dacă recunosc ceea ce mă frământă, poate  voi întelege mai bine ce se petrece în jurul meu.

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 7-a (09-15 feb 2025)

sursă: net 

      Ce mult mi-ar fi plăcut ca această săptămână să fi avut o așa seninătate   cum se revarsă din imaginea pe care am atașat-o acestui articolul. Nici nu   mai știu care este sursa din care am selecta-o, însă mă gândesc că o pot   folosi , dacă am găsit-o în spațiul virtual. 
     Nu voi folosi șablonul jurnalului, nu aș putea completa decât starea vremii. Conform dictonului, o săptămână începută prost se termină și mai prost,cam  așa au fost zilele acestei săptâmâni pentru mine. 
        Vremea a fost cu temperaturi scăzute,dar cu zile luminoase, chiar cu momente când soarele era strălucitor. Ar fi fost un timp plăcut de o scurtă plimbare, dacă starea de sănătate mi-ar fi permis. Toată rutina mi-a fost dată peste cap, începând chiar de luni. 
  La serviciu, ziua de luni a adus cu sine o adunare a întregului colectiv pentru o sedință și a fost o atmosferă cam încărcată...întâlnirea a adus cu sine și un gust amar pentru mulți dintre cei prezenți. Mi se confirmă, încă o dată, că a comunica este o artă. Dar să las deoparte acest aspect...anumite situații nu se pot schimba. 
     Tot luni au apărut și primele semne ale degradării stării mele de sănătate. Am considerat că este o răceală de scurtă durată și am apelat la paracetamol, numai că starea aceasta de rău s-a prelungit de-a lungul întregii săptămâni. 
       Deși azi par să mă recuperez, mă simt mult mai bine față de ziua de ieri, recunosc că încă sunt fără vlagă  și cu  lipsă de poftă de mâncare. Am scăpat de frisoane...m-au chinut de marți până vineri. Hainele erau în straturi pe mine, foloseam comprese calde și eu tot tremuram, în ciuda faptului că în casă sunt 23 de grade. 
      Am luat doar paracetamol, fără să apelez la antibiotic ( știu că nu este indicat),  dar voi merge luni la medicul de  familie pentru o auscultație. În comunitate, sunt multe persoane care după un astfel de episod au fost diagnosticate cu pneumonie. 

JURNALUL SĂPTĂMÂNII săptămâna a 6-a (03-05 feb 2025)

 Aceasta a fost săptămâna de reface fizică, după o perioada tensionată.

🌞🌈   Vremea   ☔⛅

        Iarna își face simțită prezenta. E ger, temperaturile au scăzut sub 0 grade, vântul bate intens, e frig, dar este sub nivelul temperaturilor din iernile de odinioară. Săptămâna aceasta a venit cu un cadou mult așteptat: ziua de miercuri a adus  o ninsoare ca în povești, cu fulgi mari, jucăuși, la fel ca în filmele cu tematică de iarnă. A fost o bucurie, chiar dacă fenomenul  nu a durat decât vreo 30 de minute, am avut pentru scurt timp un peisaj autentic de iarnă. 

                🍚🍜 Din bucătărie🍞🍨

    Ce am gătit?

Săptămâna aceasta ne-am descurcat cu mâncarea pregătită duminica trecută, când am revenit de la Târgoviște: ciorbă de porc, salată orientală, cârnați, salată de țelină și morcov. Pe parcurs am mai pregătit aripioare KFC. Pentru pachet, am apelat la  sandviciuri. 

    Ce am în plan pentru weekend? 

-borș de pește

-somn cu legume

-pizza 

-desert: salam de biscuiți.

Pentru săptămâna ce urmează, iau în calcul:

-șnițele de pui cu garnitură de ciuperci;

-chiftetele cu piept de pui și legume: am găsit o rețetă de chiftele semipreparate și vreau să o pregătesc pentru momente când timpul este insuficient pentru gătit;

-paste carbonara; 

-salată de ardei copți

-salată de icre


                📋⌚  Organizare ⌛💺

      Gestionarea timpului

  În acest sens, fac progrese. Sunt mai organizată. Azi am foarte multe activități în plan, sper să le fac față până la finalul zilei. Ziua de sâmbătă este programată doar pentru activitățile casnice.

                  🌴🌺 Din grădină 🌿🍁

    Nu am pregătit nimic pentru grădină. Nu mai pot produce răsaduri acasă, fiindcă mâțele, cu siguranță, le vor distruge, așa că trebuie să le achiziționez la momentul plantării în solar. In grădină nu se poate lucra: este umezeală foarte mare și este și foarte frig. 

                   💊💌 Sănătate 💉💮

  Sănătatea fizică

        M-am refăcut după săptămâna trecută care a fost foarte solicitantă. Nu reușesc să ating limita zilnică de pași pe care mi-am propus-o.

 Sănătatea emoțională 

        Mi-am dori o mai bună comunicare la serviciu. S-ar evita niște situații mai puțin plăcute. 

                📃📗  Ce   citesc  📖📓

    Am apelat la articolele online ale revistelor care mă interesează. Am început cartea Valurile de Virginia Woolf, însă aseară m-am concentrat foarte mult să mă documentez în legătură cu rezolvarea unor exerciții de matematică. Am un copil foarte drag, A.B, care urmează să susțină bacalaureatul și nu se prea descurcă la această disciplină. Pentru că a făcut progrese extraordinare la alte discipline pe parcursului liceului, m-am hotărât să o ajut să obțină nota de trecere la aceasta materie, la examenul final. Exercițiile nu sunt foarte grele,doar că ea are lacune din anii anteriori. Și înainte de a-mi exprima intenția de a o ajuta, a trebuit să mă conving că sunt capabilă să rezolv corect subiectele din anii anteriori, cel puțin pentru nota 5, așa că m-a prins miezul nopții făcând calcule matematice: integrale, logaritmi, reper cartezian etc...➖➗😀

              💃🔧 Ce meșteresc 🎀📐

       Nu am meșterit absolut nimic. Bluza începută a rămas în aceeași fază.

                 🎥🎭 Cum mă delectez 🎸🎵

        Am tabietul de dimineață: cafeaua în fața laptopului notând în jurnal. Aceast moment îmi creează o stare de bine și mă energizează pentru următoarele activități. Ascult muzică. 

              💡🔎  Ce am învățat săptămâna aceasta 🔐🔬

         Mi s-a reconfirmat că nu toți cei pe care vrei să-i ajuți apreciază un gest făcut cu bune intenții, însă cei care înțeleg efortul și disponibilitatea ta, rămân recunoscători. 

       P. S. Am găsit aici imagini cu care să închei articolul. Imi place să citesc blogul și îmi plac și aceste borduri. 













Plimbare pe străzile orașului Târgoviște

Primăria orașului


     Oricât de puțin timp am la dispoziție, oricare ar fi motivul pentru care fac o călătorie, indiferent de starea psihică pe care o am îmi rezerv scurt timp pentru a descoperi locul unde ajung.  Trebuie să recunosc că deși e o ora matinală, am deja o stare de tristețe și o tensiune creată gratuit. 
      Târgoviște nu se numără printre marile orașe, dar este reședință de județ și are farmecul său aparte. Are obiective turistice de ordin istoric, Turnul Chindiei și Curtea Domnească, are clădiri din epoci trecute cu o arhitectură aparte, are parcuri frumoase și este și un loc al spiritualității pentru  cei care au o legătur,ă aparte cu divinitatea. 
         


    Seara,  aduce cu sine un aer aparte, obiectivele sunt luminate și se creează așa o atmosferă plină de mister, parcă din vremuri trecute. Orașul are cafenele drăguțe, în zona istorică, chiar am rămas surprinsă când am văzut lângă o cafenea brazi împodobiți de Valentine's Day cu inimioare roșii și panglici care mai de care ingenios înnodate, semn că administratorul este foarte inventiv. Incepuse să burnițeze, era frig, așa că nu am făcut poze, însă acum îmi pare rău.
    
    Parcul Mitropolie este foarte frumos și liniștit acum în perioada de iarnă. Nu am avut timp la dispoziție pentru a explora orașul, dar am descoperit față de vizita anterioară din septembrie locuri noi și frumoase. Pentru că situația o impune, voi mai reveni pe meleaguri dâmbovițene, iar interesul meu este sporit, să descopăr această zona. 






     Mitropolia scăldată în lumină noaptea, pare să patroneze centrul orașului. Imi place atât de mult imaginea asta!






    Am fost cazați la Hotel  Dâmbovița, cotat cu 3 stele, o locație cochetă, cu personal amabil, emapatic. Atmosfera din restaurantul hotelului este foarte plăcută, culorile pastelate, dau o stare de liniște interioară. Preparatele sunt delicioase, aici am descoperit dulceața de dovleac servită alături de pateul de casă. Yam-yam! Un deliciu! Trebuie să recunosc că nu sunt fan dovleac, dat modul apetisant în care erau prezentat m-a făcut să nu rezist tentației ...și nu regret!
Călătorii frumoase!